Informatii Medicale


Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home4/koronaro/library/Zend/Locale/Format.php on line 762

Triplu Test

  • 22 feb. 2015

Acest test masoara nivelurile sangvine materne a trei substante (triplul test):

-alfa-fetoproteina  (AFP),

-gonadotropina corionica umana (HCG);

-estriolul LIBER, neconjugat (un tip de estrigen - uE3),

Testul markerilor serici se efectueaza de obicei intre saptamanile 15 si 18 de gestatie (optim in saptamana 17) , cand valoarea markerilor este relevanta pentru un test cat mai bun.

Rezultatele testului sunt predictive, nu garantate!

TRIPLU TEST NU ARE VALOARE DE DIAGNOSTIC !!!

Trebuie sa se stie ca o modificare a acestuia nu semnifica neaparat prezenta unei anomalii congenitale, avand o valoare orientativa si nu diagnostica.

Testul markerilor serici identifica intr-un procent de 75-80 % defectele de tub neural ale fatului (spina bifida, anencefalia) si 60% a sindromului Down, la gravidele cu varste mai mici de 35 de ani.

La gravidele mai in varsta de 35 de ani (grup cu risc crescut) se indica direct amniocenteza !!!

Obstetricianul va corela valorile acestor markeri cu rezultatele altor investigatii biologice sau paraclinice (ecografie), determinand riscul real al acestor probleme majore.

O ecografie normala nu exclude in totalitate prezenta unei afectiuni genetice, dar scade semnificativ posibilitatea prezentei acesteia.

Principalul avantaj al triplului test este acela ca poate oferi informatii asupra starii de sanatate a fatului (in ceea ce priveste anomaliile congenitale), fara a pune in pericol viata acestuia sau a viitoarei mame. Testul markerilor serici nu creste riscul avortului spontan, asa cum fac amniocenteza sau biopsia de vilozitati coriale.

Cu toate acestea, unele gravide de peste 35 de ani aleg sa faca testul deoarece cunosc riscurile amniocentezei si vor sa evite aparitia unui avort spontan iatrogen sau a unor complicatii ale sarcinii, infectii, etc  (declansate de amniocenteza).

In cazul in care testul markerilor serici este normal, amniocenteza nu mai este necesara deoarece riscul de a declansa un avort spontan este mai mare in acest caz decat posibilitatea existentei unei anomalii congenitale.


Trimite Intrebarea TA aici!

ALTE ARTICOLE

Amniocenteza
Anestezia generala pe vena
DRYTEST (dry - test)
Anestezia locala
BITEST (bi - test)
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site acceptati modul in care folosim aceste informatii. Citeste AICI mai multe informatii despre cookie-uri si AICI despre politica de confidentialitate!