Informatii Medicale


Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home4/koronaro/library/Zend/Locale/Format.php on line 762

Tratament chimic - aplicatii podofilina, acid tricloracetic, aldara

  • 26 ian. 2015

Tratamentele chimice la care ne refereim sunt legate de aplicatiile de substante de uz extern utilizate in Centrul Medical KORONA

Podofilotoxina

Podofilotoxina (Warticon, Condyline, etc), un extract purificat de podofilina sub forma de solutie 0.5 % sau crema 0.15 % si este potrivita pentru  tratamentul la domiciliu.

Terapia standard dureaza cca 1 luna, maxim 2 luni, si trrebuie efectuata sub supraveghere medicala daca suprafata afectata este ceva mai mare, riscurile de aparitie a efectelor adverse fiind mai ridicat.

Podofilotoxina este standardizata in tratamentul condiloamelor genitale, dar nu si a celor extragenitale (ex cele anale).

Ciclurile de tratament variaza, de la 2 aplicatii pe zi timp de 3 zile, urmate de 4 zile pauza, si durata totala a tratamentului de 4-6 saptamani, pana la 2 aplicatii zilnice pana la disparitia condilomului. Evident, aceste tratamente trebuie particularizare, functie de leziune, localizare, intindere, precum si de particularitatile si necesitatile pacientului.

Forma de administrare crema este indicata pentru aplicat la nivelul anusului sau alte zone delicate

Tratamentul trerbuie evident intrerupt daca apar efecte adverse semnificative, si se anunta obligatoriu medicul prescriptor !!!

In cursul tratamentului trebuie evitat contactul sexual

Atentie: IN sarcina, trebuie consultat medicul, administrarea ar trebui evitata, se admite doar daca beneficiul depaseste riscul, si numai in ultimul trimestru de sarcina. Oricum, NU este recomandata nasterea naturala in caz de condilomatoza veneriana.

Podofilina

este un compus citotoxic nestandardizat, utilizat pentru calitatile lui de coroziv organic tisular, mai ales in infectiile cu HPV.

Produce reactii locale severe. In caz de utilizare necorespunzatoare, mai ales de catre neavizati, duce la efecte adverse grave. Podofilina se elibereaza in farmacie numai pe baza de prescriptie medicala. 

Aplicatia de Podofilina trebuie facuta sub supraveghere medicala si dupa screening-ul pentru alte infectii cu transmitere sexuala.

Solutia 25 % trebuie aplicata cu precautie pe leziuni, de 1-2 ori pe saptamana, si dupa 4-6 ore se recomanda spalarea.

Tinand cont de efectele adverse asociate podofilinei precum si de eficacitatea ei, mai redusa ca cea a podofilotoxinei, in prezent utilizarea de rutina a podofilinei in tratamentul condiloamelor anogenitale nu mai este recomandata. Este totusi utila in terapie combinata, in asociere cu crioterapia, electrorezectia sau laserterapia.

Metoda de tratament nu este validata in Europa, dar se aplica.

 

Acidul tricloracetic (TCA)

este indicat in aplicatii saptamanale

Este un agent organic caustic , se utilizeaza in solutie 80-90 %, si  produce necroza celulara,  ulceratia penetranta a dermului, de aceea nu este recomandat in tratamenteul condiloamelor cu volum mare

Acidul tricloracetic poate fi aplicat in majoritatea localizarilor anatomice ale condiloamelor.

Atentie: Acidul tricloracetic este extrem de coroziv la nivelul pielii. Se impune aplicarea cu precautie si protectia cu vaselina sau alte emoliente si trofice ale dermului inconjurator.

In caz de arsura, de aplicatie in exces sau incidente, agentul neutralizant este bicarbonatul de sodiu.

 

 5-Fluorouracil (5-FU)

antimetabolit al ADN, disponibil sub forma de crema 5 %, din ce in ce mai putin utilizat in mediul privat, limitat de efectele adverse locale severe, la care mentionam ca este si  este teratogen si prin urmare complet interzis in sarcina.

 

Interferonii

alfa, beta si gama, sub forma de creme sau de injectii intralezionale. In mediul privat, NU se mai utilizeaza, limitata de costul tratamentului, de efectele adverse sistemice si de rata de raspuns variabila.

Aldara ( Imiquimod)

este un modulator al raspunsului imun, si se utilizeaza sub forma de crema 5 %, induce o reactie citokinica

Este indicat pentru utilizarea la nivelul tuturor formelor de condiloame externe , dar nu pentru uz intern si in niciun caz in sarcina.

Poate fi utilizat si la barbati circumcisi sau nu.

Studiile recente au evidentiat mai putine recidive la pacientele care au utilizat Imiquimod pree- sau post excizional.

 

 

Aceste informatii NU trebuie sa inlocuiasca sfatul medicului, obtinut la o consultatie. 


Trimite Intrebarea TA aici!

ALTE ARTICOLE

Anestezia generala pe vena
Consultatia obstetricala
Testul de sarcina
Consiliere si Planificare Familiala
DRYTEST (dry - test)
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site acceptati modul in care folosim aceste informatii. Citeste AICI mai multe informatii despre cookie-uri si AICI despre politica de confidentialitate!