Informatii Medicale


Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home4/koronaro/library/Zend/Locale/Format.php on line 762

Sonohisterosalpingografia

  • 02 nov. 2015
Sonohisterosalpingografia

Sonohisterosalpingografia  este o metodă imagistică ecografică de investigare a cavităţii uterine şi a permeabilităţii trompelor uterine, necesară în diagnosticul infertilităţii.

Procedura se efectuează prin introducerea în cavitatea uterină a unei soluţii speciale, cu contrast ecografic crescut, care este un produs nealergenic, comparativ cu metodele ce utilizează soluţie salină sau gel.

Dupa instilarea in uter, se procedeaza la efectuarea unei ecografii pelvine, ecografie ce a re rolul de a urmari traseul si evolutia solutiei in caile genitale interne ale femeii investigate.

Sonohisterosalpingografia permite evaluarea cavităţii uterine în ceea ce priveşte forma şi regularitatea peretilor cavitatii uterine, precum şi evidenţierea şi localizarea unor posibile modificări, cum ar fi  un fibrom endocavitar, sau un miom subseros ce amprenteaza endometrul, polipii endometriali sau sinechii. 

Daca trompele sunt permeabile, substanţa de contrast poate fi urmărita pe toata lungimea  trompelor până în dreptul ovarelor unde realizează un aspect de inel.

 În situaţii de obstrucţie tubară, cand trompele sunt astupate, sau exista un obstacol mecanic, contrastul ecografic se acumulează inaintea obstacolului, iar traseul trompei nu se mai evidenţiază.

Concret, cum se procedeaza :

Pozitia pacientei este aceeasi ca si pentru efectuarea unei ecografii endovaginale. Medicul insera un specul in vagin, astfel incat colul uterin sa poata fi vizualizat cu usurinta. Dupa dezinfectia vaginala, se introduce usor un cateter (tub subtire de plastic) prin col prin care se va injecta substanta de contrast. Imaginile se obtin in timp real cu sonda endovaginala, fiind explicate pacientei si inregistrate atat pe DVD cat si in memoria ecografului. Speculul, cateterul si sonda endovaginala se vor extrage pe rand la sfarsitul procedurii.

Dintre numeroasele beneficii ale sonohisterosalpingografiei comparativ cu tehnica radiologică, enumeram :

- nu presupune iradiere,

- este mult mai ieftina

- nu contraindică o sarcină aparută în luna în care s-a efectuat examinarea

- nu este dureroasă şi deci elimina spasmul tubar ce poate determina rezultate false

- elimină riscul reacţiilor alergice posibile la contrastul radiologic

- acurateţe mai mare în delimitarea leziunilor

Examinarea se efectuează in coada menstrei ( spre finalul sau la terminarea acesteia ), cam între zilele 5 şi 10 ale ciclului menstrual şi, desigur, presupune efectuarea unor investigatii anterioare:

- cultura din col

- examen pentru depistarea Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasma

- secreţie vaginala

- examen Babeş-Papanicolau ( Bethesda )

 

Precizări :

Sunati pentru programare în prima zi a menstruaţiei  pentru fixarea cu exactitate a datei  examenului. Mentionam ca pot exista anumite situaţii în care procedura nu este necesară sau nu se poate efectua, motiv pentru care se recomandată efectuarea unei ecografii transvaginale în prealabil pentru evaluarea condiţiilor locale.

Cu scurt timp înainte de procedură va puteti administra medicaţie antialgica si/sau antiinflamatorie pentru a reduce potenţialul disconfort/durere (la indicaţia medicului). În general, nu este necesară administrarea antibioticelor înainte de examinare, doar în cazul pacientelor cu istoric de boală pelvină sau infecţii uterine (la indicaţia medicului).

Nu este necesară ingestia de fluide pentru a umple vezica urinară, dimpotrivă, aceasta trebuie să fie goală.

Procedura durează aproximativ 20-30 min şi permite vizualizarea conturului tubar şi al cavităţii uterine, iar rezultatul investigaţiei se eliberează imediat.

Si imediat dupa primirea rezultatului, pacienta isi poate relua activitatea si viata de dinaintea procedurii.

 

Pentru programare, click aici


Trimite Intrebarea TA aici!

ALTE ARTICOLE

Anestezia generala pe vena
Perfuzia
Anestezia locala
Consultatie cuplu infertil, infertilitate
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site acceptati modul in care folosim aceste informatii. Citeste AICI mai multe informatii despre cookie-uri si AICI despre politica de confidentialitate!