Informatii Medicale


Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home4/koronaro/library/Zend/Locale/Format.php on line 762

BITEST (bi - test)

  • 22 feb. 2015

Este o metoda neinvaziva de evaluare a riscului fatului de a avea anomalii cromozomiale - sindromul Down (trisomia 21) sau Sindromul Edwards (trisomia 18). 

Testul presupune:

Dozarea din sangele  matern a doua substante (de aici si numele de bi test)  PAPP-A = proteina placentara A asociata sarcinii si β-hCG = fractia beta a gonadotropinei corionice umane, impreuna cu  o evaluare ecografica a fatului pentru determinarea valorii unui parametru –NT sau TN  = translucenta nucala. Aceste valori se introduc intro formula matematica destul de complexa, ce ia in calcul numeroare criterii (aceasta formula a fost pusa la punct de catre Dr. Nikolaides ) si rezulta un grafic, din a carui interpretare rezulta un risc specific al fatului pentru anomalii cromozomiale.

 

Studiile disponibile demonstreaza ca testul de screening din primul trimestru are o acuratete de peste 85% pentru identificarea anomaliilor cromozomiale cu o rata a rezultatelor fals pozitive de 5%.

 

Ce inseamna acest lucru?  Ca aproximativ 85 din 100 de bebelusi afectati de anomaliile cromozomiale pe care acest test le identifica vor fi identificati prin acest test, si aproximativ 5% din toate sarcinile vor avea rezultate pozitive la testul acesta, dar bebelusii vor fi complet sanatosi (rezultate in mod fals pozitive).

 

Este foarte important sa se tina cont ca un rezultat pozitiv la acest test NU inseamna neaparat ca exista anomalia. Acest test descrie un risc, nu pune un diagnostic, si NU ARE VALOARE DE DIAGNOSTIC !!!

 

Daca rezultatul acestui test este poztiv, atunci sunt necesare teste suplimentare, precum biopsia de vilozitati coriale sau amniocenteza. Doar aceste teste CONFIRMA 100% existenta unei anomalii a cromozomilor fatului.

 

Bitestul nu trebuie confundat cu testul din al doilea trimestru (cunoscut ca TRIPLU TEST ).

 

Triplu-testul este o metoda de screening pentru anomalii fetale care are o acuratete mai scazuta si se face intre 15-18 de saptamani de sarcina.


Trimite Intrebarea TA aici!

ALTE ARTICOLE

Tratament chimic - aplicatii podofilina, acid tricloracetic, aldara
Perfuzia
Triplu Test
Anestezia locala
Anestezia generala pe vena
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site acceptati modul in care folosim aceste informatii. Citeste AICI mai multe informatii despre cookie-uri si AICI despre politica de confidentialitate!