Informatii Medicale


Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home4/koronaro/library/Zend/Locale/Format.php on line 762

5 analize ginecologice obligatorii

  • 24 mai 2016
5 analize ginecologice obligatorii

1. Analiza secreţiei vaginale

            Prezenta secretiei vaginale este ceva normal la femeia de varsta fertila, si nu numai. In momentul aparitiei unor modificari ale calitatilor secretiei vaginale, cand apar  secreţii vaginale abundente însoţite sau nu de un miros neplăcut, cu o consistenţă modificata, neobişnuită (franjurata, grunjoasă, aerata, brânzoasă sau apoasă) şi culoare rosietic-negricioasa,  gri-albicioasă sau alb-verzuie ar fi bine si chiar ar fi foarte indicat un consult ginecologic. Toate acestea sunt semne ale unei infecţii sau chiar a unei afecţiuni mult mai grave. Iar alaturi de secretia vaginala, se indica a se efectua si o cultura din colul uterin, urmata, in cazul depistarii vreunui element patogen, a unei antibiograme sau antifungigrame.

Chiar si daca nu ati remarcat nimic modificat, si nu aveti niciun motiv de mers la doctor, odata pe an, este indicat s-o faceti. Sa aveti in vedere sensul unei vorbe vechi din strabuni : este mai usor de prevenit decat de tratat !

 

2. Testul Babeş-Papanicolaou

            Este un test ginecologic de rutină, printre cele mai longevive teste ginecologice, si cele mai ieftine, chiar in varianta "lichida" ( papanicolau in mediu lichid ), scopul lui fiind acela de a identifica modificările celulare anormale de la nivelul cervixului şi pentru screeningul cancerului de col uterin. Din ceea ce a fost candva Testul Papanicolau - ramas asa in memoria colectiva - a ramas numai coloratia, iar rezultatul si interpretarea acestei analize fiind acum oferite ca Sistem Bethesda 2001. Acesta  a aparut din dorinta de a oferi un cadru standardizat, atat pentru laboratoare cat si pentru clinicieni, care sa reflecte progresele obtinute in intelegerea proceselor biologice care duc la aparitia si dezvoltarea cancerului de col uterin. Sistemul este o revizuire a unor variante mai vechi din 1988 si 1991 si a fost publicat pentru prima data in 24 aprilie 2002 in Journal of the American Medical Association (JAMA). Este recomandat tuturor femeilor care şi-au început viaţa sexuală. In lume, indicatia efectuarii acestui test este foarte variata. In Romania, este indicat sa se faca odata pe an, nu mai des de odata la 3 luni, indiferent de varsta femeii.

 

3. Ecografia transvaginală ( endovaginală)

            Este ecografia realizată cu ajutorul unei sonde ecografice care se introduce în vagin şi care permite vizualizarea organelor genitale interne , eventual a unei sarcini incipiente, cu mult mai multa acuratete decat ecografia abdominala, deoarece se elimina artefactele datorate unui abdomen cu panicul adipos mai bine reprezentat sau a distensiei intestinale. Adica, altfel spus, este indicată pentru studiul unor leziuni care nu pot fi vizualizate prea bine pe cale transabdominală şi când există probleme la nivelul ovarelor, sau in cazul unei paciente mai rotunjoare.

 

4. Examinarea sânilor: palpare şi ecografie mamară

            Pentru o verificare de rutină a sănătăţii sânilor trebuie sa fie facuta in primul rand, o autoinspectie si o autopalpare de catre fiecare pacienta. Abia apoi o ecografie mamară care nu este invazivă şi nici iradiantă. Pentru ca o ecografie mamara de multe ori este mai eficienta si concludenta decat o mamografie. La ecografia mamara se mai pot adauga eco-tomografia cu reconstructie 3 D, sonoelastografia, ce are acurateţe de cca 90% în depistarea tumorilor, precum si termografia, care, desi desueta, descoperă numeroase boli ale sanului.

 

5. Colposcopia

            Este o metodă de examinare imagistica a colului uterin care se efectuează cu ajutorul unui instrument special, numit colposcop, optic, sau , varianta electronica, videocolposcop. În urma rezultatelor de la testul Papanicolaou, medicul ginecolog poate să recomande si o colposcopie, cu sau fara biopsie tintita, pentru o examinare în detaliu a colului uterin.


Trimite Intrebarea TA aici!

ALTE ARTICOLE

Atrezia vaginala
Cauze anatomice ale infertilitatii - Eseu :
REDUCERE ANIVERSARA DE 20 ANI
Amenoreea
Secretii ale sanului - prolactinomul si galactoreea :
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site acceptati modul in care folosim aceste informatii. Citeste AICI mai multe informatii despre cookie-uri si AICI despre politica de confidentialitate!