Informatii Medicale


Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home4/koronaro/library/Zend/Locale/Format.php on line 762

CE ESTE MENSTRUATIA?

  • 14 ian. 2014
CE ESTE MENSTRUATIA?

Menstruaţia este o sângerare vaginală normală, care apare la femei la un interval cuprins intre 21 si 55 zile, dar la majoritatea o dată pe lună şi care durează câteva zile (de obicei, între trei şi şapte zile). Ovarele femeilor elimină, in timpul unui ciclu menstrual normal, câte un ovul. Ovulul se deplasează prin trompa uterină, fiind  "inghitit" de aceasta spre uter. Dacă ovulul a fost fertilizat, si femeia este gravida, uterul este locul în care se va dezvolta fătul, iar menstruaţia urmatoare, de obicei, încetează să mai apară, desi exista si cazuri, rare, cand dupa obtinerea sarcinii mai apu loc 1, 2 sau chiar 3 menstre, dar modificate cantitativ si calitativ. În momentul în care organismul realizează căfecundatia nu a avut loc, ovulul împreună cu membrana sunt expulzate prin vagin. În acest moment se produce ceea ce numim menstruaţie. Intervalul dintre o menstră şi următoarea, se numeşte ciclu menstrual. Ciclul menstrual incepe in prima zi de menstruatie si se termina in prima zi a menstruatiei urmatoare, fara a o include si pe aceasta. Cel mai obisnuit interval este cel de 28 de zile. Insa acest interval de 28 de zile este numai o cifra medie cu care opereaza medicii. Este posibil ca acest interval sa fie si mai scurt - de 22-27 de zile - sau mai lung - de 30-35 de zile, fara a fi ceva anormal. Ciclul menstrual se încheie, în general, în jurul vârstei sau dupa 45 de ani, atunci când apare menopauza.

Ce se întâmplă?
În ovare se găsesc numeroase ovule - asa se naste femeia cu ele.. În fiecare lună, de la sfârşitul pubertăţii, ovarele elimină câte un ovul maturizat. Acesta se deplasează din trompa uterină în uter. Dacă ovulul este fecundat, uterul este locul unde se va dezvolta celula ou, zigotul, fătul, viitorul bebe. Orice sarcina care NU se dezvolta in cavitatea uterina se numeste extrauterina, si poate fi, dupa caz, abdominala, ovariana, tubara, istmica, cornuala, cervicala, vaginala, etc.

Prima zi in care a inceput menstruatia se considera ziua 1, prima zi a ciclului tau menstrual. Foliculii ovarieni incep sa se pregateasca, sa se matureze, si cel mai bine dezvoltat, sa elimine un ovul. In timp ce unul din ovule se maturizeaza complet, in acelasi timp in uter au loc pregatiri pentru implantarea ovulului fertilizat in cazul in care ramineti insarcinata. In jurul zilei a 14-a de ciclu menstrual ovulul maturat este eliminat (proces numit ovulatie) si este captat de trompa uterina  si condus in uter.
Daca ovulul nu este fertilizat atunci el va fi eliminat. Dupa aproximativ 2 saptamini ovulul nefecundat si stratul de tesut din uter (pregatit pentru implantarea unui posibil ovul fertilizat - endometrul) sint eliminate din organism sub forma singerarilor menstruale (ceea ce numim noi menstruatie), dupa care totul porneste de la inceput -de aceea se foloseste cuvintul ciclu, pentru ca aceste procese se repeta periodic.

Cand apare menstruatia?
Menstruatia poate aparea intr-un anumit moment al perioadei de pubertate – poate incepe la varsta de 4-5 ani  - pubertate precoce, sau cel mai tarziu la 19-20 ani - pubertate tardiva. La noi in tara, media de varsta a aparitiei pubertatii la fetite este in jurul varstei de 13 ani, dar in ultimele decade, datorita a numerosi factori, aceasta varsta este in continua scadere. Indiciile care anunta ca se apropie momentul aparitiei menstruatiei sunt cresterea sanilor, a parului pubian, aparitia unei secretii vaginale albe sau galbui. In zilele noastre, fetele se maturizeaza mai devreme decat inainte, insa merita totusi sa o intrebi pe mama ta cand a avut prima menstruatie pentru ca este posibil ca prima ta menstruatie sa apara cam la aceeasi varsta ca a ei. Este meritul mostenirii genetice.

Igiena menstruatiei
Dusul cu apa si sapun sunt suficiente pentru inlaturarea sangelui menstrual si a mirosului caracteristic. Nu este nevoie si nu se recomanda folosirea cosmeticelor sau a spalaturilor intravaginale. Vaginul se curata in mod natural si nu trebuie spalat. Pentru a absorbi sangele menstrual care se scurge in exterior se folosesc tampoane absorbante externe sau interne.
Tampoanele externe sunt mai subtiri si mai eficiente decat vata. Unele au benzi adezive pentru a le fixa de slip si a evita deplasarea lor si eventuala patare cu sange. Desi au fost inventate de un medic ginecolog german, si denumite OB (Ohne Binde = trad." fara legatura") , tampoanele interne, de forma cilindrica si se introduc in vagin, iar unele au si un dispozitiv de aplicare ce se arunca imediat dupa introducere, este recomandat sa fie folosite cat mai rar, caci este indicat ca sangele menstrual sa fie lasat sa se elimine, in acest fel reducand riscul infectiilor si al altor complicatii. Virginele mai ales - desi sunt si OB cu diametru mai mic -  trebuie sa evite folosirea acestor tampoane deoarece introducerea lor poate rupe himenul.


Ele pot fi totusi folosite daca exista usurinta aplicarii lor, dat fiind faptul ca membrana himenala este perforata si permite introducerea unui astfel de tampon. Tampoanele interne trebuie schimbate des chiar daca afluxul de sange nu este mare deoarece ele risca sa produca infectii.


Trimite Intrebarea TA aici!

ALTE ARTICOLE

Pregatirea pieselor biopsice pentru examinare
Un nou punct de recoltare analize medicale
Investigatii ginecologice OBLIGATORII
Infectia cu Candida - Candidoza :
Atrezia vaginala
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site acceptati modul in care folosim aceste informatii. Citeste AICI mai multe informatii despre cookie-uri si AICI despre politica de confidentialitate!