Informatii Medicale


Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home4/koronaro/library/Zend/Locale/Format.php on line 762

Investigatii ginecologice OBLIGATORII

  • 20 dec. 2013
Investigatii ginecologice OBLIGATORII

Medicii ne recomandă să facem în fiecare an o vizită la ginecolog pentru depistarea precoce a eventualelor probleme cu care ne putem confrunta. 

Este necesar să mergi la medicul ginecolog  - odata pe an daca NU ai probleme, si de fiecare data cand apare ceva care te ingrijoreaza - . Medicul te va consulta, va sta de vorba cu tine, ii vei spune ce probleme ai, daca ai, si iti va recomanda sa faci analiza secreţiei vaginale pentru a depista posibilele infecţii vaginale, respectiv cultura din colul uterin, pentru a vedea ce microorganisme cresc si antibiograma sau antifungigrama pentru a vedea ce medicamente sunt cele mai potrivite pentru tine, testul Babeş Papanicolaou pentru a verifica modificările anormale, unele de natura canceroasa sau pre-canceroasa care pot să apară la nivelul  uterului, colului uterin, vaginului sau vulvei, precum şi examinarea sânilor.

De asemenea, medicul iti va recomanda, absolut necesar, să faci o ecografie transvaginală (depistează chisturi, sinechii, endometrioza, fibrom uterin, alte tumori), si / sau o colposcopie care permite inspectarea mai detaliată a colului uterin, iar daca este cazul, o histeroscopie, pentru a vedea direct, prin introducerea unei camere video in endocol si cavitatea uterina ce modificari exista .

 

 Reguli de respectat înainte de examenul ginecologic:

 

  • Se evită contactul sexual - de orice fel -  cu 24 - 48 de ore înainte de consult
  • Se evită spălăturile vaginale înainte cu 24 ore de recoltarea probelor
  • Se încetează administrarea oricăror tratamente vaginale şi a lubrifianţilor
  • Se recurge doar la igiena exterioară a zonei genitale.

 

1. Analiza secreţiei vaginale

Dacă observi secreţii vaginale abundente, sau aspect sau consistenta modificate, însoţite sau nu de miros neplăcut, cu o consistenţă neobişnuită (grunjoasă, brânzoasă sau apoasă) şi culoare gri-albicioasă sau alb-verzuie sau rozalie, rosiatica, trebuie să te prezinţi cât mai repede la un consult ginecologic. Toate acestea sunt semne ale unei infecţii sau a unei afecţiuni mai grave.

2. Testul Babeş-Papanicolaou

Este un test ginecologic de rutină, iar scopul lui este de a identifica modificările celulare anormale de la nivelul endometrului, endocolului sau exocolului şi pentru screeningul cancerului genital, in special al cancerului de col uterin. Este recomandat tuturor femeilor care şi-au început viaţa sexuală. ALte surse medicale, si internetul este redundant, recomanda acest test in limite foarte variate - dupa 30 ani, anual, bianula, la 3 ani, samd. Parerea noastra este ca trebuie efectuat anual in conditii normale, si ori de cate ori apare ceva alarmant, si imediat dupa orice tratament. De asemenea il recomandam n sarcina, inainte de a ramane gravida, la inceputul sarcinii, si de 2 ori pe parcursul acesteia, ulterior la finalul periadei de lehuzie (lauzie).

De reţinut! Este indicat să faci testul la aproximativ 2 săptămâni după terminarea ciclului menstrual.

 3. Ecografia transvaginală ( endovaginala )

Ecografia transvaginală este ecografia realizată cu ajutorul unei sonde ecografice care se introduce în vagin .

 Această ecografie este indicată pentru studiul unor leziuni care nu pot fi vizualizate pe cale transabdominală, in cazul unor paciente cu panicul adipos bine dezvoltat, precum si in cazul când se impune o examinare mai amanuntita, detaliata. 

4. Examinarea sânilor: palpare şi ecografie mamară

Pentru o verificare de rutină a sănătăţii sânilor trebuie să faci o ecografie mamară bilaterala, care nu este invazivă şi nici iradiantă.

Alte metode neinvazive pentru examinarea sânilor sunt: autoexaminarea sanilor, sonoelastografia (acurateţe de 90% în depistarea tumorilor) şi termografia (descoperă peste 150 de boli).

 5. Colposcopia

Colposcopia este o metodă de examinare a colului uterin care se efectuează cu ajutorul unui dispozitiv optic special, numit colposcop. În urma rezultatelor de la testul Papanicolaou, medicul ginecolog poate să recomande colposcopia pentru o examinare în detaliu a colului uterin. De asemenea, aceasta examinare poate fi la randul ei urmata, dupa caz, de o biopsie, rezectie cu ansa (ERAD, LLETZ), sau interventie chirurgicala, conizatie sau amputatie de col. 

 

 

Sfaturi utile ca să eviţi infecţiile vaginale

 Alege lenjeria din bumbac sau matase, curata, calcata, schimbata zilnic

Evită gelurile vaginale din alte surse decat de la farmacie

Când urmezi un tratament medicamentos pentru a scăpa de o infecţie vaginală, nu opri administrarea doar pentru că te simţi mai bine. Trebuie să iei întreaga doză recomandată de medic, si apoi sa efectuezi controlul de dupa tratament.

Evită contactul sexual în timpul tratamentului şi până ce dispar toate simptomele. De altfel, AMBII PARTENERI trebuie sa urmeze tratamentul.

Stai departe de produsele care pot irita vaginul, precum săpunurile parfumate, produsele pentru igiena feminină, pudrele, loţiunile şi băile cu spumant, sau orice alte produse procurate de la vanzatorii ambulanti.

Nu purta multe ore pantaloni strâmţi. Daca totusi trebuie, foloseste tampoane zilnice cu putere mare de absorbtie

De cele mai multe ori, infecţiile vaginale cauzează mâncărime. Nu te scărpina ca să nu înrăutăţeşti situaţia!

Şterge-te întotdeauna dinspre faţă către spate, ori de câte ori foloseşti toaleta, pentru a evita răspândirea bacteriilor în vagin, prin contaminarea cu cele de la nivelul anusului.

Spală-te în fiecare zi în zona genitală, la exterior, de fiecare data dupa ce mergi la toaleta. Daca se poate, cu apa s sapun.

Apelează la spălăturile vaginale doar la recomandarea medicului, si numai cu produse procurate din farmacii..


Trimite Intrebarea TA aici!

ALTE ARTICOLE

PMS / SPM - sindromul premenstrual :
Atrezia vaginala
Bagajul gravidei
Cancerul genito-mamar si metode de prevenire a lui
Un nou punct de recoltare analize medicale
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site acceptati modul in care folosim aceste informatii. Citeste AICI mai multe informatii despre cookie-uri si AICI despre politica de confidentialitate!