Informatii Medicale


Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home4/koronaro/library/Zend/Locale/Format.php on line 762

Cancerul de col uterin

  • 17 feb. 2016
Cancerul de col uterin

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este o afectiune maligna a celulelor ce captusesc suprafata colului. Colul este partea inferioara de deschidere, ingusta a uterului. Se deschide in vagin si face conexiunea intre uter si vagin.

 

Cine are risc crescut?

- Femeile cu risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin includ:

- Femeile care au inceput viata sexuala la o varsta precoce

- Femeile cu parteneri sexuali multipli

- Femeile cu mai mult de 5 sarcini au un risc mai mare de cancer de col uterin. De asemenea au un risc crescut fumatoarele, si tinerele femei ale caror mame au luat dietilstilbestrol in timpul sarcinii.

 

Cancerul de col poate aparea la orice varsta, dar cancerul in situ (limitat la locul de origine) are un varf de incidenta intre 30 si 40 de ani. Varful incidentei pentru cancerul invaziv este intre 40-50 ani.

 

Care sunt simptomele?

Cancerele precoce adeseori nu sunt simptomatice, dar pot determina sangerari sau secretii neobisnuite (scurgeri). Mai tarziu apar simptome precum durere pelviana, durere de spate si tumefierea membrelor inferioare.

 

Cine trebuie sa faca un test Papanicolau?

Specialistii recomanda efectuarea anuala a unui test Papanicolau si unui examen pelvin in cazul tuturor femeilor care sunt active sexual sau au fost active sexual pana de curand, sau au ajuns la varsta de 18 ani. Societatea oncologilor ginecologi recomanda efectuarea de teste Papanicolau anual pentru toate femeile, indiferent de ce s-a gasit la examinarile anterioare.

 

Cum trebuie sa ma pregatesc pentru un test Papanicolau?

Nu faceti dus local pentru cel putin trei zile inainte de test. Daca faceti dus local, nu vor fi suficiente celule libere in lichidul cervical pentru un test de acuratete.

Nu folositi tampoane sau medicamente sau contraceptive intravaginale timp de 72 ore inainte de consult.

Programati-va examinarea pentru perioada optima – doua saptamani dupa prima zi a ultimei menstruatii. Nu va programati in timpul perioadei de menstruatie.

 

Testul Papanicolau poate detecta cancerul uterin?

Testul Papanicolau este foarte precis in detectarea cancerului de col uterin. El este mult mai putin precis in detectarea cancerului de corp uterin (endometru), a trompelor uterine sau a ovarelor. In cazurile in care aceste tipuri de cancer sunt descoperite cu ajutorul unui test Papanicolau este datorita faptului ca celulele canceroase au traversat de-a lungul trompelor uterine si au ajuns in cavitatea uterina, apoi in colul uterin si in secretia vaginala.

 

Testul Papanicolau clasic sau in mediu lichid

          Exista multe pareri in ceea ce priveste aceasta intrebare. In mod normal, in conditiile unei activitati normale, rezultatele nu deppind de modul de lucru, clasic sau in mediu lichid, ci mai degraba de personalul care prepara frotiul, si de medicul care il citeste si interpreteaza.

          Pe masura cresterii nivelului de solicitare, in dorinta de a automatiza si de a elimina eroarea umana, Papanicolau in mediu lichid a aparut ca o necesitate, in conditiile unei cereri de servicii medicale din ce in ce mai mari, si pentru posibilitatea de efectuare si a altor teste, Papanicolau - pentru o a doua opinie - sau HPV sau chlamydia, etc , dupa ce proba a fost recoltata. Si, de asemenea, prin tehnica de prelucrare a frotiului in cazul Papanicolau in mediu lichid, se elimina artefactele, celulele fiind asezate pe frotiu intrun singur strat.

 

 

Ce este displazia?

Celulele ce tapeteaza colul de obicei sufera modificari usoare spre severe pana devin canceroase. Aceste modificari precanceroase reprezinta displazia. Displazia nu duce intotdeauna la aparitia cancerului, dar trebuie urmarita si tratata pentru a se evita dezvoltarea cancerului. Apare cel mai frecvent la femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, dar se poate dezvolta de asemenea si la adolescente la menarha sau la femeile de 40 ani.

 

Ce se intampla atunci cand un test Papanicolau este anormal?

O biopsie poate fi necesara pentru a se putea pune un diagnostic clar de displazie sau cancer. De asemenea, medicul ginecolog va poate face o colposcopie. In timpul acestei examinari, medicul vede colul uterin cu ajutorul unui aparat de investigatie imagistica, numit colposcop, care este de fapt un microscop, calsic, electronic sau total computerizat, specializat pe examinarea aparatului genital feminin. Acesta ofera o imagine marita a colului, aratand detalii marite care pot fi vazute cu ochiul liber. In timpul acestei examinari se pot face si biopsii.

Tot colposcopul se utilizeaza, cand situatia o impune pentru examinarea penisului, si procesul se numeste peniscopie. Se urmaresc aceleasi elemente ca in cazul colposcopiei, procedura este aceeasi, cu diferenta specifica legata de sexul exminat..

 

Care este tratamentul pentru cancerul de col si pentru displazie?

Displazia cervicala (a colului uterin) poate fi tratata prin metoda de inghetare (crioterapie), vaporizare cu laser, indepartarea cu ajutorul unei anse (LEEP sau LLETZ sau ERAD ), sau folosind un bisturiu - clasic, electric, laser sau cu ultrasunete, armonic.

Tipul de tratament al cancerului de col depinde de un numar de factori pe care medicul trebuie ii explice pacientului. In functie de stadializarea acestuia, si in urma biopsiei, de evaluarea anatomopatologica a acestuia, si determinarea de implicare sau nu a HPV, se poate indica o cale terapeutica.

Cancerul de col care este invaziv va fi tratat chirurgical (histerectomie) si/sau radioterapie (iradiere), de obicei PRE-operatorie. Unele paciente pot necesita si chemoterapie.

 

Factorii care cresc riscul displaziei (modificare precanceroasa) celulelor cervicale care determina rezultate anormale ale testului Papanicolau includ:

  • Infectia cu tipurile cu risc cancerigen crescut de virus Papiloma uman.
  • Infectia cu Chlamydia.
  • Infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV).
  • Statusul de fumator sau de fost fumator.
  • Contactul sexual cu o persoana infectata cu virusul Papiloma uman.
  • Inceperea timpurie a vietii sexuale (inaintea varstei de 18 ani).
  • Mai mult de 3 parteneri sexuali de-a lungul vietii.
  • Contactul sexual ca o persoana care a avut parteneri sexuali multiplii.
  • Folosirea anticonceptionalelor. Studiile au aratat ca femeile care folosesc medicamente anticonceptionale pe a perioada de mai multi ani, au un risc crescut pentru displazia celulelor cervicale.
  • Afectiunile sistemului imun.
  • Multiparitatea (multe sarcini).
  • Expunerea uterului la dietilstilbestrol (acesta situatie este rara)

 

Asa ca, in cazul unei lipse de preocupare pentru starea de sanatate, este bine sa constientizati aceste aspecte ce reies din acest articol, si faptul ca este mai usor de prevenit decat de tratat, si sa mergeti imediat la medic pentru efectuarea macar a unui minim de investigatii necesare pentru a va oferi Dvs insiva o calitate crescuta a vietii.


Trimite Intrebarea TA aici!

ALTE ARTICOLE

Infectia cu CORONAVIRUS, boala COVID19
Crioterapie
Investigatii ginecologice OBLIGATORII
Pregatirea pieselor biopsice pentru examinare
Vergeturile
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site acceptati modul in care folosim aceste informatii. Citeste AICI mai multe informatii despre cookie-uri si AICI despre politica de confidentialitate!