Informatii Medicale

  
Informatii si Programari
  |     |     |     |  


Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home4/koronaro/library/Zend/Locale/Format.php on line 762

Avortul

  • 15 mai 2016
Avortul

Avortul, in acceptiunea curenta, se refera la intreruperea in mod voit, voluntar a cursului unei sarcini, de catre medic, la cererea gravidei.

Se poate realiza medicamentos si/sau chirurgical.

 

Avortul medicamentos

Avortul medicamentos adica folosirea medicatiei pentru intreruperea unei sarcini, este 95% eficient daca se realizeaza cat mai precoce, pana la 63 de zile de intarziere a ciclului menstrual, adica, rotunjind,  in primele 9 saptamani de sarcina. Pe masura ce sarcina creste, medicatia nu mai este suficienta pentru a induce avortul.

In acest caz este necesar avortul chirurgical .

Urmarirea medicala in vederea unui  avort medicamentos include examene fizice si teste de laborator - in special BhCG,si  informarea pacientei despre posibilele urmari si consecinte ale avortului, precum si instructiuni de autoingrijire, informarea despre posibile acuze pentru care trebuie sa se prezinte la ginecolog. 

Medicamentele folosite in prezent pentru inducerea avortului sunt: 
- Mifepristona, antiprogesteronic de sinteza, cunoscut si ca RU-486, opreste cresterea placentei, dilata colul cervical si pregateste uterul pentru travaliu. Misoprostolul declanseaza contractiile si astefel se curata uterul. Acest tratament are o eficacitate intre 95-98% pentru sarcinile de pana la 9 saptamani 
- Misoprostol – acest "hormon" cu efect rapid si durata de viata scazuta, mai exact o prostaglandina sintetica  induce travaliul prin inmuierea, dilatarea si pregatirea colului uterin  prin producerea de contractii uterine. Misoprostolul poate fi administrat singur, dar este mult mai eficient daca este asociat cu Mifepristona  pentru avorturile la cerere din primul trimestru 
-  Methotrexatul, cu efect citostatic, este un agent antineoplazic care isi exercita efectul citotoxic prin inhibarea competitiva a dihidrofolat-reductazei, care catalizeaza conversia acidului folic la tetrahidrofolat. In acest modinterfera cu sinteza acidului timidilic si a purinelor, inhiba sinteza ADN si reproducerea celulara. MTX actioneaza specific in faza S a ciclului celular, si opreste cresterea placentei. Acest tratament are o eficacitate intre 95-99% pentru sarcinile de pana la 7 sau chiar 9 saptamani.Indicatiile tratamentului cu Metotrexat (MTX) sunt : durere minima sau chiar absenta, sangerare vaginala minima sau chiar absenta, pacienta stabila hemodinamic, valoarea masurata ecografic a sarcinii sub 3 cmsi valoarea BhCG sub 3500 UI/L. Aceste valori sunt cu atat mai importante cu cat cu MTX se poate incerca rezolvarea medicamentoasa a unei sarcini extrauterine, inlaturand - acolo unde se poate - interventia chirurgicala.

 

Avortul chirurgical

Avortul chirurgical intrerupe sarcina prin indepartarea chirurgicala a continutului uterului. In functie de varsta sarcinii in saptamani, se folosesc proceduri diferite pentru avortul chirurgical. 
Urmarirea medicala inainte si dupa avortul chirurgical include examene fizice si teste de laborator, informarea pacientei si chiar consult si sustinere psihologica.

Tehnicile chirurgicale folosite pentru sarcini in primul trimestru sunt: 
- dilatarea colului uterin ( cu dilalatorul Hegar sau folosind Laminaria ) si aspiratia manuala sau aspiratia mecanica realizeaza aspiratia printr-un tub a intregului tesut fetal din uter, si, daca este cazul chiuretarea uterului, cu un instrument special numit chiureta, aceasta metoda fiind de obicei rezervata cazurilor in care prin aspiratie nu s-a obtinut curatirea completa a uterului.


Trimite Intrebarea TA aici!

ALTE ARTICOLE

Metrita si anexita
Amenoreea
Cauzele anatomice ale avortului spontan :
Infectia cu Candida - Candidoza :
CE ESTE MENSTRUATIA?
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site acceptati modul in care folosim aceste informatii. Citeste AICI mai multe informatii despre cookie-uri si AICI despre politica de confidentialitate!