BTS - BOLI CU TRANSMITERE SEXUALA

» Infectia cu papiloma virus ( HPV )
. Infectia cu papiloma virus ( HPV )                  HPV este abrevi... Citeste »
» Prevenirea - singurul mijloc eficient impotriva infectiei HIV
       .                   ... Citeste »
Despre infectia cu Toxoplasma :


.

TOXOPLASMOZA

            Toxoplasmoza este o infectie cauzata de un parazit numit Toxoplasma gondii (T.gondii). Parazitul poate infecta o varietate mare de specii, gazdele definitive fiind felinele, in mod special pisicile.

            Infectia cu T. gondii se manifesta sub doua forme: toxoplasmoza dobandita (atunci cand este contactata in afara sarcinii si este de obicei asimptomatica) si toxoplasmoza congenitala (atunci cand infectia are loc in timpul sarcinii, aceasta conducand la infectarea fatului, cu consecinte grave asupra acestuia).

1. Cum se poate contacta toxoplasmoza ?

            Transmiterea parazitului la om se poate face prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic, consum de lapte nepasteurizat, apa contaminata, contactul cu fecalele pisicilor infectate cu acest parazit sau cu solul in care se afla chisti eliminati de pisici (prin maini murdare, gradinarit, legume si fructe nespalate), prin transfuzii de sange sau transplant de organe sau transplacentar, de la mama infectata la fat.

2. Cum se manifesta toxoplasmoza ?

            In mod normal, la adultii imunocompetenti infectia cu T.gondii este asimptomatica. In unele cazuri ea se poate manifesta ca o infectie virala usoara prin marirea ganglionilor limfatici (limfadenopatie), durere de cap, oboseala, febra, dureri musculare, simptomele durand aproximativ o luna.

             In general, persoanele care au contactat infectia la un moment dat in viata dezvolta imunitate la toxoplasmoza. La indivizii imunodeprimati ca bolnavii de SIDA, cancer sau cei ce urmeaza tratamente imunosupresoare, infectia cu T.gondii se manifesta prin simptome grave ce pot afecta creierul, sistemul nervos, ochii si alte organe. Scaderea imunitatii organismului in care infectia este latenta determina reactivarea acesteia.

3. Care sunt riscurile contactarii infectiei in timpul sarcinii ?

            Daca infectia cu toxoplasma a avut loc cu 6-9 luni inainte de a ramane insarcinata, organismul a dezvoltat imunitate la ea si de regula nu exista riscul de a o transmite la fat decat daca mama are un sistem imunitar slabit si astfel poate dezvolta o noua infectie activa.

            Daca infectia cu toxoplasma se produce in timpul sarcinii, exista riscul ca aceasta sa fie transmisa prin placenta la fat. Se apreciaza ca numai la 30-40% dintre femeile care contacteaza toxoplasma in timpul sarcinii are loc trecerea infectiei la fat. Riscul infectarii fatului si a manifestarii bold depind de momentul in care a avut loc infectia mamei in timpul sarcinii, gradul de imunitate al mamei si varsta fatului in momentul in care a avut loc transmiterea infectiei la fat (seroconversia).

            Severitatea simptomelor fatului cauzate de infectia cu Toxoplasma este invers proportionala cu varsta gestationala la care a avut loc transmiterea parazitului.

            Daca infectarea mamei are loc in primul trimestru de sarcina, transmiterea infectiei la fat se produce in cazuri rare insa efectele asupra fatului sunt severe, producandu-se fie avort, fie moartea nou nascutului. In cazul in care fatul supravietuieste, acesta poate prezenta malformatii grave sau retard mintal. Riscul de a transmite infectia fatului este mai mare in al doilea si al treilea trimestru de sarcina. In acest caz efectele asupra fatului sunt mai putin severe, iar copii sunt de regula asimptomatici la nastere, manifestand simptomele bolii pe parcursul vietii .

            Desi aproximativ 90% dintre copii infectati sunt aparent normali la nastere, 55-85% dintre ei dezvolta simpomatologia clasica de toxoplasmoza congenitala dupa cateva luni sau ani.

             Manifestarile clinice sunt de natura sechelara si au loc in mod deosebit la nivelul ochilor (strabism, orbire), urechii (surditate), ficatului (icter, hepatosplenomegalie) si sistemului nervos (hipotonie, convulsii, hidrocefalie, retard mintal).

4. Ce teste se pot efectua pentru depistarea infectiei ?

            Izolarea parazitului: in culturi de celule sau inoculare subcutanata sau intraperitoneala la soarece.

            Diagnosticul imunologic: se bazeaza pe evidentierea anticorpilor specifici in sange sau alte lichide biologice.

            - Cele mai utilizate metode sunt:

•           Reactia de imunofluorescenta indirecta (RIF) prin care pot fi evidentiati anticorpii IgG si IgM

•           Reactia ELISA: evidentiaza anticorpii de tip IgG, IgM si IgA

•           Antigenemia: prezenta numai in infectiile acute

•           IDR cu toxoplasmina: evidentiaza starea de hipersensibilitate intarziata

            Diagnosticul molecular: consta in evidentierea prin tehnica PCR (polymerase chain reaction) a ADN-ului parazitar din proba biologica. Tehnica PCR este cea mai utila, mai ales in stabilirea diagnosticului de infectie acuta.

» Intreaba doctorul
Daca ai nevoie de mai multe informatii trimite-ne o intrebare si iti vom raspunde in cel mai scurt timp posibil.
Nume:
E-mail:
Intrebarea ta:
» Alte articole
» HVC - Hepatita virala C
» Ce e de fapt menopauza?
» Analize uzuale
» RH ul este o problema/
» Secretii ale sanului - prolactinomul si galactoreea