Informatii Medicale

Secretii ale sanului - prolactinomul si galactoreea :

  • 09 feb. 2015

 

.

 

Secretii ale sanului - prolactinomul si galactoreea            Secretia mamara de lapte estenormala in perioada de lactatie postpartum, iar in cantitati extrem de mici se poate intalni si la femeile mature, adulte, la distanta in timp de momentul nasterii, si dupa ce alaptarea a incetat.

 

            Secretia patologica poate fi determinata de cauze sistemice (cel mai frecvent endocrine sau medicamentoase) sau de cauze locale. Secretia mamelonara clasificata drept patologica, adica aparuta in afara perioadei de lactatie, are in peste 95% din cazuri semnificatie benigna.

 

            Prolactinomul (adenomul pituitar mamotrof) este o tumora care determina hiperprolactinemie (cu valori foarte mari ale prolactinei in sange) si se exprima clinic prin sindromul amenoree-galactoree (lipsa menstruatiei, isotita de prezenta secretiei lactate).

 

            Galactoreea este secretia lactata in afara perioadei normale de alaptare exteriorizata prin mamelon. Cel mai frecvent este determinata de hiperprolactinemie aceasta fiind o cauza hormonala, dar poate fi determinata de multiple alte cauze.

 

            Pentru stabilirea semnificatiei secretiei mamelonare patologice, secretia de cauza locala trebuie diferentiata de cea de cauza sistemica.

           

            Secretia bilaterala este in marea majoritate a cazurilor de cauza sistemica si de semnificatie benigna. Chiar in cazul secretiei unilaterale, o secretie care nu contine sange are de obicei semnificatie benigna.

 

            O secretie transparenta, lipicioasa, de culoare galbuie este caracteristica pentru papilomul intraductal – cauza maligna.

 

            Situatiile care exprima riscul existentei unui proces malign subiacent secretiei mamelonare sunt:

             - secretie unilaterala limitata la un singur duct;

             - masa mamara asociata – o formatiune tumorala prezentala nivelul unui san, decelabila la autopalpare si la un examen clinic ;

             - secretie cu sange.


Trimite Intrebarea TA aici!

ALTE ARTICOLE

Atrezia vaginala
REDUCERE ANIVERSARA DE 20 ANI
Ce trebuie sa stiti despre cancer... :
Stadializarea cancerului
Cancerul genito-mamar si metode de prevenire a lui
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site acceptati modul in care folosim aceste informatii. Citeste AICI mai multe informatii!