Informatii Medicale

De la rana pe col la cancerul de col uterin

  • 30 nov. 2013
De la rana pe col la cancerul de col uterin

Toata lumea stie, sau macar a auzit despre aceasta problema: Rana pe col. Sau pe uter, cum stiu, incorect, altii.

De fapt, inceputul, in cazul neglijarii acestei probleme, in majoritatea cazurilor, a unui cancer de col uterin.

 

Ce este de fapt cancerul de col uterin?

Cancerul cervical (de col uterin) este o boala maligna in care apar celule canceroase in cervix. Colul uterin (cervix-ul) este capatul îngust al uterului (mitra).Are o mica deschidere catre vagin - orificiul extern al colului uterin, OE - care permite eliminarea sangelui menstrual, precum si , la femeia de varsta fertila, accesul spermatozoizilor in caviatetea uterina. Pe lânga faptul ca permite trecerea sângelui menstrual, colul uterin actioneaza ca o bariera. Are rol important în previnirea infectiilor în uterine (împiedica patrunderea lor în uter). Colul uterin joaca un rol important în timpul nasterii, când se deschide, permitând nasterea copilului.
Cancerul de col uterin – cea mai frecventă formă de cancer a femeilor tinere din România.În România statisticile sunt îngrijorătoare: în fiecare an, aproximativ 4000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin şi peste 2.500 mor din cauza acestei boli.

Cum apare cancerul de col uterin?
Cancerul cervical este provocat de anomaliile celulare care apar la nivelul colului uterin. Datorita infectiilor, in special cu HPV, traumatismelor, conditiilor de igiena, viata sexuala dezordonata, parteneri sexuali multipli, obiceiuri sexuale bizare, etc. La inceput, modificarile celulare survin la nivelul cervixului, in regiunea de jonctiune, zona de trecere de la epiteliul vaginal la epiteliul endouterin, iar aceasta deoarece zona este supusa unor modificari ciclice constante, in functie de menstruatie. In cadrul acestui proces fiziologic, exista sanse ca celulele astfel rezultate sa sufere mutatii, favorizand astfel aparitia celulelor dezvoltate defiresc.

Care sunt factorii de risc?
Factori de risc in aparitia cancerului de col uterin:
- infecţia cu virusul papiloma sau HPV
- fumatul
- infecţiile cronice cu Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma
- administrarea îndelungatã a contraceptivelor orale
- sarcini multiple cu nastere pe cale vaginala,
- tratamentul cu medicamente care contin diethylstilbestrol (DES)
- un istoric de cancer de col în familie, mostenirea genetica.


Infecţia cu HPV este cel mai important factor de risc în apariţia acestei boli. Existã identificate peste 80 tulpini de HPV dintre care tipurile 16 şi 18 sunt rãspunzãtoare de apariţia cancerului de col uterin în proporţie de 70%. Însã, nu toate femeile care au infecţie cu acest virus dezvoltã cancer de col uterin.

Cum se manifesta?
Semnele cancerului de col uterin pot include:
• Sângerări vaginale anormale
• Sângerări apărute după contactul sexual
• Secreţii vaginale neobişnuite
• Dureri pelviene
In cazul cancerului avansat de col uterin, simptomele se modifica, astfel:
• apare anemia datorata pierderilor necontrolabile de sange
• survine durerea pelviana, a membrelor inferioare sau lombara
• comunicarea anormala dintre vagin si rect, afectiune numita "fistula vaginala". Aceasta apare din cazua extinderii procesului canceros la nivelul tesuturilor alaturate.
• scadere in greutate (mai multe kilograme in cateva saptamani, luni)
Imediat ce au constatat urmatoarele simptome, cel mai intelept lucru este sa faci un consult ginecologic:
• durere pelvina care nu mai trece;
• mentruatie abundenta si prelungita;
• sangerari intre menstre;
• durere in timpul actului sexual;
• dificultati in urinare.
De asemenea, o sangerare vaginala sau o durere pelvina intensa care apar brusc nu trebuie trecute cu vederea.

Ce investigatii se fac?
Frotiul Babes Papanicolau se recomanda in general sa se faca cel putin o data pe an. Ideala este realizarea acestuia la 6 luni.

Testul Papanicolau, sau, altfel spus, examenul cito-vaginal, consta in analiza la microscop a celulelor din secretia vaginala. Acest test poate detecta orice modificare aparuta la nivelul mucoasei vaginale si poate depista modificarile maligne (canceroase) inca din stadiile incipiente dar si diferite tipuri de infectii si boli cum ar fi infectia cu candida sau trichomonas.

Biopsia ghidata colposcopic si eventual chiuretajul endocervical pun diagnosticul. Daca exista displazie severa, citologica sugereaza carcinom in situ sau jonctiunea scuamocilindrica a colului nu se poate vizuliza in intregime se practica conizatia, reprezentând excizia printr-o manevra speciala a zonei suspecte de la nivelul colului.

Conizatia reprezinta atât o metoda diagnostica cât si, pentru unele cazuri, terapeutica.

Diagnosticul leziunilor invazive: leziunile vizibile (macroscopice) de la nivelul colului uterin se biopsiaza, eventual se face si chiuretajul endocervical daca leziunea se prelungeste spre canalul cervical, examinarea la microscop a materialului excizat punând diagnosticul de malignitate.

Dupa confirmarea malignitatii, evaluarea preterapeutica a cazului necesita efectuarea altor investigatii: examene uzuale (radiografie toracica, examene de sânge, ECG) si alte investigatii complementare utile pentru aprecierea extensiei loco-regionale a bolii (tomografie computerizata abdomino-pelvina, urografie, eventual cistoscopie sau rectoscopie daca exista suspiciune de invazie a organelor vecine).

Cum putem trata cancerul de col uterin?
Tratamentul depinde de stadiul de evolutie a leziunilor. In stadiul unei simple leziuni precanceroase, tesutul anormal este distrus prin interventie cu laser, prin refrigerare sau prin curent electric. In stadiul de leziuni precanceroase (displazii) severe, interventia - denumita conizatie - consta in extirparea unei portiuni conice spre baza colului.

In stadiul de cancer mai avansat (cancer invaziv), tratamentele depind de stadiul extensiei cancerului. Se recurge la interventie chirurgicala, DUPA radioterapie si, eventual, la chimioterapie, utilizate singure sau combinate, in functie de situatie.

La Centrul Medical KORONA asiguram depistarea precoce a canceruli de col uterin, prin toate analizele corespunzatoare, depistare HPV, cultura si secretie col uterin, frotiu Babes Papanicolau, precum si internventia chirurgicala, daca este cazul, ERAD, LLETZ, conizatie, amputatie, sau dupa caz, prin colaborare cu alti parteneri medicali, radioterapie inainte, apoi interventia chirurgicala radicala.


Trimite Intrebarea TA aici!

ALTE ARTICOLE

REDUCERE ANIVERSARA DE 20 ANI
Pregatirea pieselor biopsice pentru examinare
Investigatii ginecologice OBLIGATORII
Stadializarea cancerului
Ce trebuie sa stiti despre cancer... :
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site acceptati modul in care folosim aceste informatii. Citeste AICI mai multe informatii despre cookie-uri si AICI despre politica de confidentialitate!