Informatii Medicale


Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home4/koronaro/library/Zend/Locale/Format.php on line 762

Infectia cu Candida - Candidoza :

  • 09 feb. 2015

 
Candida

     Candidoza reprezinta generic infectia cu o ciuperca frecvent intalnita, iar la nivelul zonei vaginale este primul lucru la care se gandesc femeile atunci cand aud de termenul “vaginita”.
 
     Candidoza este produsa de o specie de ciuperci numita Candida, cea mai frecventa fiindCandida Albicans.
 
     Candidoza se manifesta prin aparitia unei secretii vaginale groase, albe si cu aspect branzos. Candidoza determina de obicei inrosirea si alterarea mucoasei vaginale insotita de o senzatie de prurit.
 
     Candida se transmite in mod normal in timpul contactului sexual si este considerata ca facand parte din categoria bolilor cu transmitere sexuala, si trebuie facuta precizarea ca exista pareri divergente asupra acestei afirmatii. Existand mai multe tulpini, in timpul contactului sexual nu e vorba de o contaminare propriu-zisa, ci mai degraba de un schimb de populatii miceliene.
 
     Candida populeaza in mod normal vaginul dar si cavitatea bucala si tractul digestiv atat la femei cat si la barbati, fiind intro oarecare masura saprofita, dezvoltarea ei exagerata fiind tinuta sub control de mecanismele imunitare ale organismului, ajungand sa se manifeste in mimentele de despirmare imunologica, sau ca urmare a unor tratamente medicamentoase antibiotice..
 
 ·   Un tratament recent cu antibiotice. De exemplu, in cursul unui tratament cu antibiotice pentru o infectie, este distrusa flora saprofita ce mentine un echilibru al candidei in organism. Astfel, aceasta se dezvolta prea mult si determina aparitia unei infectii.
·   Diabetul zaharat necontrolat. Exista o cantitate prea mare de glucoza in sange si in urina in acest caz.
·   Sarcina cu modificarea nivelurilor hormonale.
 
       Alti factori implicati:
 
- Contraceptivele orale
- Tulburari ale sistemului imun
- Tulburari endocrine sau tiroidiene
- Terapia costicosteroida
 
     Candidoza se trateaza de obicei prin administrarea intravaginala a medicamentului. Acesta se poate prezenta sub forma unei creme sau a unor ovule (supozitoare). Exista si posibilitatea administrarii orale a medicamentului.
 
         Cele mai uzuale masuri de preventie ar fi:
 
- Igiena riguroasa intima, dar nici excesiva, si nici superficiala, atat excesul, cat si lipsa igienei fiind daunatoare pentru ecosistemul vaginal
- Parerile cu privire asupra utilizarii irigatorul vaginal sunt iarasi controversate (excesul utilizarii acestuia distrugand flora bacteriana saprofita)
- Limitarea utilizarii deodorantelor feminine – iar daca se impune utilizarea acestora, e bine de folosit un produs farmaceutic dedicat, si NU de pe piata cosmeticelor, indiferent de recomandarile producatorilor.
- Pe cat se poate TREBUIE EVITATA UTILIZAREA TAMPOANELOR TIP OB (din germana, “ohne binde” – fara prindere ), di utilizarea lor doar cand acestea sunt strict necesare
- Urmeaza o dieta bine echilibrata
 
       Daca remarci aparitia unor infectii cu candida repetate, consulta-ti medicul. Este necesara efectuarea unor teste pentru a fi excluse anumite conditii. Si chiar daca nu ai nicio modificare, si totul este OK, este bine sa faci o vozota la ginecolog macar odata pe an, si ori de cate ori este nevoie.
 
 


Trimite Intrebarea TA aici!

ALTE ARTICOLE

Infectia cu CORONAVIRUS, boala COVID19
De la rana pe col la cancerul de col uterin
Un nou punct de recoltare analize medicale
Cauze anatomice ale infertilitatii - Eseu :
Cum se completeaza CORECT un bilet de trimitere ?
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site acceptati modul in care folosim aceste informatii. Citeste AICI mai multe informatii despre cookie-uri si AICI despre politica de confidentialitate!